Психолог, Психотерапевт, Психиатър – разлики

http://detskipsiholog.blogspot.com/p/blog-page_27.html

Психолог, Психотерапевт, Психиатър – разлики

Вероятно Ви е познато състоянието, когато всичко е наред и нещата са под наш контрол и в наша власт. В периоди на стрес, тревоги, разочарования всичко е наопаки и на човек му се струва, че не са му останали сили. Но това не е така. Сили има, но е нужно те да бъдат събудени. Най-често решението на някаква сложна ситуация лежи на повърхността, но човек не успява да го види. И си задава въпросът: Към кого да се обърна в такава ситуация? Към приятели, близки или към компетентни лица? Нужен ми е психолог, или психотерапевт, или може би психиатър? Често хората не правят разлика между различните специалисти, а понятията са объркани, смесени, мъгливи или мистични.

На много места има обяснения за разликите между специалистите, но никога не е излишно да се каже още веднъж.

Психолог (в това число и детски психолог) – специалист с психологическо образование, специализирал конкретно направление в психологията. Психолозите имат право да провеждат консултации и тренинги, да помогнат при избора на професия, да тестват нивото на интелектуалното развитие и др. Клиничните психолози освен с гореизброените се занимават с психопатологията в развитието. Психологът може да бъде много полезен, когато на здрав човек му е нужна консултация или тестиране. Общуването с психолог не изключва посещението при лекар, тъй като психологът няма право да поставя диагнози и предписва медикаменти.

Психотерапевт – психолог (или психиатър), който е специализирал психотерапия в някоя от съществуващите психотерапевтични школи. Владее и работи с методи за психотерапевтично взаимодействие с клиентите (пациентите) си, основаващи се на общуването, установено между терапевта и неговия клиент (пациент). Клиент (пациент) и психотепрапевт преследват идентични цели — личностно разгръщане и по-добро интегриране на личността в семейството и обществото. Психотерапевтът води психотерапевтичното взаимодействие, в хода на което човек може обективно да погледне на своя проблем, да види нещата от друг ъгъл, да преоткрие собствените си вътрешни ресурси или да намери нови такива у себе си и да си помогне. За такова взаимодействие е нужно по-дълго време.

Психотерапията не е астрология, гадателство или ясновидство.

Психоаналитик – психотерапевт, имащ специално допълнително образование в областта на психоанализата – специфичен тип терапия, при която пациентът изказва на глас мисли, свободни асоциации, фантазии и сънища, от които психоаналитикът след водене на записки формулира несъзнателните конфликти, които предизвикват проблемите на характера и симптомите на пациента. След интерпретацията им той е готов да помогне на пациента да намери решение на тези проблеми.

Психиатър – това е лекар, специализирал психиатрия, който работи с психичните разстройства и техните причини, патогенеза, клинична картина, протичане, патологична анатомия, патофизиология, разпространение, лечение и профилактика. Психиатърът се занимава и с изолиране на лица с психични разстройства или с патологични умствени отклонения, които представляват потенциална опасност както за тях самите, така и за околните. Психиатърът може да бъде и психотерапевт, когато е преминал съответната специализация към някоя от психотерпевтичните школи. Психиатърът има право да поставя диагнози и да предписва медикаменти.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s